Пристрій змішувача для ванної та кухні : схема і креслення кульового крана і одноважільного змішувача в розрізі

устройство водопроводного крана

На сьогоднішній день звичні, і, здавалося б, банальні крани, вражають не тільки різноманітним дизайном, але і відрізняються принципом роботи. І якщо з латунної кран- буксой знайомі практично всі, то сучасні важільні змішувачі мають зовсім інший механізм роботи. Від пристрою водопровідного крана залежить не тільки ціна і довговічність роботи вашої сантехніки, але іноді і особливості дизайну. Найбільш популярні сьогодні кульові та картріджниє змішувачі одноважелі, які дозволяють одним рухом відрегулювати не тільки температуру, але і натиск води.

Кульовий кран: будову та принцип роботи ; з чого складається змішувач такого типу?

Пристрій кульового крана для води відомо досить давно і набуло широкого поширення не тільки для оснащення житлових приміщень. Відмітна його особливість- неперевершена довговічність. Вона обумовлена мінімумом використовуваних деталей. Затвор у такому крані, має форму кулі, з наскрізним отвором, рівним внутрішньому діаметру труби. Двохвентильні змішувачі з таким механізмом зустрічаються досить часто і можуть ставитися до різної цінової категорії залежно від матеріалу, з якого виготовлені і марки виробника.

устройство однорычажного смесителя

шаровый механизм водопроводного крана

устройство шарового смесителя

Пристрій крана змішувача одноважільного кульового дещо складніше і зустрічаються такі моделі рідше. Дана технологія запатентована, і використовувати її можуть, тільки ті марки, які придбали патент. Зазвичай це виробники зі світовим ім’ям і продукція їх відрізняється не тільки високою якістю, але і ціною. Окремої згадки гідний той факт, що саме цей принцип змішування води найбільш довговічний, простий в обслуговуванні і ремонті. Такі змішувачі будуть служити десятиліттями.

Пристрій одноважільного змішувача для кухні та ванної, а також кран букси

Пристрій змішувача для ванної, схема якого включає картріджний запор, отримало більше поширення. По-перше, такі моделі можуть бути дуже дешеві, а по-друге, така технологія дозволяє створювати найнеймовірніші по дизайну зразки, товщиною всього 25 мм.

У таких змішувачах використовуються нерозбірні картриджі (так звані керамічні). Механізм роботи такого запору заснований на використанні двох щільно прилеглих один до одного пластин, які при повороті важеля зміщуються відносно один одного, що і дає можливість регулювати подачу холодної і гарячої води. Якісні конструкції можуть служити до десяти років. Але на працездатність такого змішувача може вплинути безліч чинників: найдрібніші піщинки, сольові відкладення, гідроудар можуть привести до поломки пластин або порушення герметичності прилягання. У цьому випадку картридж підлягає заміні. Саме тому при використанні таких змішувачів рекомендується встановлювати фільтри механічної очистки. Такі запобіжні заходи допоможуть продовжити службу сантехніки.

Пристрій змішувача для кухні може бути як одноважільним (і з картриджних, і з кульовим затвором), так і двохвентильні. Для другого типу можуть використовуватися добре знайомі багатьом механічні та клапанні кран-букси.

Зрозуміти який саме принцип роботи використовується в тій чи іншій моделі допоможе креслення крана в інструкції. Виходячи з його вартості і ремонтопридатності, ви зможете зробити оптимальний вибір у співвідношенні ціна-якість.

© 6264 Ремонт — це дуже просто. Всі права захищені.